Hasznos információk a nyílászárók világáról! Jó tudni a hasznos tanácsokat, és információkat, ne érjen minket meglepetés.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Beépítés
A nyílászárók beépítése előtt óvja meg otthonát! Ablakcsere esetén a szoba minél jobb megóvásáról gondoskodni kell. Takaró fóliával a bútorokat, kartonnal a burkolatot védheti meg a sérülésektől. Az ott zajló munkához biztosítani kell a hozzáférési lehetőséget az ablaknál, a törékenyebb tárgyakat érdemes erre az időre "elköltöztetni".
  • Az ablak és ajtók beépítését mindig bízza szakemberre! A szakszerűtlen beépítés eredményeként még az egyébként "szuper hőszigetelő" ablakunk is csak kidobott pénzt jelent.
  • Saját beépítés esetén védje ablakát, az üveget és a vasalatokat a sérülésektől illetve a vakolattól. A beépítést követően a profil védofóliáját a 3 hónapon belül el kell távolítani, mert a napsugárzás hatására "belesülhet" a műanyag profilba, örökre nyomot hagyva maga után.
  • a beépítése után a nyílászáró környezetében végzett egyéb munkavégzésnél is védje ablakát a sérülésektől (pl. sarokcsiszoló szikrája)

A nyílászáró rögzítése történhet a tokon keresztül, vagy tokrögzítő vasakkal. A beépítési hézag középső részét teljes egészében szigetelőanyaggal kell kitölteni, mely megfelel a hang- és hőszigetelés követelményeinek, de nem veszi át a légzárást vagy a nedvesség elleni védelmet.

:: Vissza a lap tetejére
   
Biztonság
Aki nem tart igényt betörésbiztos nyílászárókra vagy egy házőrző kutyára, kiteszi magát a betörésveszélyének. Könnyű célpontot jelentenek a tolvajok számára a régi és vetemedett ablakok és erkélyajtók, amiket egy egyszerű szerszámmal is pillanatok alatt és teljesen hangtalanul fel lehet feszíteni. Az aktuális statisztikák is azt mutatják, hogy az ablakok, erkély-, és balkonajtók jelentik a legmagasabb rizikófaktort egy ház biztonságánál. Ugyanakkor van rá mód, hogy otthonát eredményesen védje az idegen kezektől. Egy ROTO NT vasalattal szerelt modern nyílászáró a körbefutó vasalattal és erős záróelemekkel a betörések csaknem felét megakadályozza. Több pontos záródással, betörésbiztos biztonsági vasalat és zárható kilinccsel tovább fokozhatja otthona biztonságát.

Betörések megoszlása feltörés szerint
   
 
   
Energia megtakarítás

Egy háznál az energiának kb. 30-35%-a vész el az ablakokon keresztül. Az ablakok hőszigetelési értéke ezért különösen fontos. Az üvegek hőszigetelési értéke mellett természetesen figyelni kell egyéb műszaki adatokra is, melyek befolyásolják a hőszigetelést. Az ablakfelületek megfelelő tervezésével (déli irányba néző ablakok) nagymértékben befolyásolhatja a ház energiaszabályozását, és csökkenti a fűtési költséget. Az ablakok hőszigetelése a tok anyagától, a tömítettségtől és az üvegezéstől függ. A hőszigetelés mutatója az U érték. Minél kisebb az U érték, annál jobb hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik az ablak. Az árnyékolástechnikai kiegészítőkkel (redőny, zsalugáter) ez az érték tovább javítható.

Egy háznál az energiának akár 35%-ais elveszhet az ablakon keresztül, de veszteség a fokozottan hőszigetelő nyílászárókkal jelentősen csökkenthető.
Egy jól szigetelő ablakkal lakásában nagyobb kényelemre és kevesebb fűtési költségre számíthat.

Egy háznál az energiának akár 35%-a is elveszhet az ablakon keresztül, de a veszteség a fokozottan hőszigetelő nyílászárókkal jelentősen csökkenthető.

Egy jól szigetelő ablakkal lakásában nagyobb kényelemre és kevesebb fűtési költségre számíthat.

   
 
   
Hangszigetelés

A kellemetlen zajhatás az intenzitása függvényében bizonyos időtartam után károsan hat az emberi szervezetre. Ahogy a hő-, úgy a hangszigetelésnek is van mértékegysége, melyet decibelnek hívunk. Jele: dB. A hőszigetelési értékkel ellentétben - ahol minél kisebb az érték annál jobb a szigetelés - annál jobb az üveg hangszigetelő képessége, minél magasabb a decibel érték.

A decibel értéke azt mutatja meg, hogy mennyi zajt enged át az ablaküveg. A hangszigetelés exponenciálisan nő, 10dB-nél a zaj 1/10-ét, 20dB 1/100-át, míg 30db-nél már 1/1000-ét érzékeljük. Az üvegezésen kívül a hangszigetelés természetesen függ a tömíttségtől és a beépítés módjától is.

   
 
   
Hasznos tanácsok
Felmérés
 

Első ránézésre egyszerűnek tűnik egy ablak lemérése. Kell hozzá egy mérőeszköz, lemérjük vele a meglévő ablak szélességét és magasságát és már kész is. Természetesen, mint annyi minden más az életben, ez sem ilyen egyszerű. Figyelembe kell venni az esetleges falszerkezeti hibákat, a habkitöltés miatt számolni kell körbe egy-egy centiméterrel, ha a falszerkezet külső szigetelő rétege még nincs meg, annak vastagságával is számolni kell.

Ha később redőnyt szeretne, szükség lehet tokszélesítő és magasító profilokra. És még tovább lehetne folytatni a sort. Mind-mind olyan dolog, ami a lakásokat egyedivé teszi és feltétlenül szakember közreműködését kívánja. Nyílászáró vásárlása előtt bátran forduljon szakemberhez és kérje ki tanácsát azért, hogy a beépítés során ne merüljenek fel problémák és ablaka ne veszítsen értékéből.

   
Átadás-átvétel
 

Fontos, hogy a garanciális idő leteltéig őrizzük meg azokat a dokumentumokat, amiket az ablak vásárlásakor és a beépítés után kapunk. Tehát a megrendelés visszaigazolást, a szállítólevelet, a számlát és a szállítói megfelelőségi nyilatkozatot.

Azért, hogy új nyílászáróját a rendeltetésének megfelelően használja, és az időközi karbantartásokkal, a tisztítás módjával is tisztában legyen, kérje útmutatónkat.

   
Ablakok, ajtók tájolása
 

Egy új ház megtervezése előtt érdemes figyelni az ablakok és ajtók tájolására. A napfény ideális kihasználása érdekében ajánlatos az ablakokat dél, nyugati vagy keleti tájolással beépíteni. A napfényes oldalra néző üvegfelületek jelentősen hozzájárulhatnak az energia megtakarításhoz.
A bejárati ajtónál fontos szempont, hogy az időjárással szemben védettséget élvezzen. A déli irányba nyíló sötét felületű ajtó túlzottan felmelegedhet, ami később működési problémákhoz vezethet. A nyugati fekvésnél pedig számolhatunk a becsapódó esővel.

   
 
   
Hőszigetelés

Amikor egy családban felvetődik az ablakcsere gondolata, az esztétikai szegmensen túl a legfontosabb ok a cserére az ez által elérhető energia megtakarítás. Napjainkban az energiahordozók ára rohamosan növekszik, így nagyon fontos szemponttá vált a takarékosság. Bizonyára Ön is hallott már az "u" értékről, ami korábban "k" értékként vált ismerté. De mit is valójában ez az érték? Ez a szám jelzi az ablaküveg hőátbocsátási tényezőjét, ami minél kisebb, annál jobb szigetelést jelent. Megmutatja, hogy 1m2 üvegfelületen, 1 kelvin fok hőmérsékletkülönbözet hatására hány watt energia távozik.

A nem megfelelően hőszigetelő üveg több kellemetlenséget is okozhat. Az energiaveszteségen felül gyakori jelenség a belső üvegfelület párásodása is, ami a nem megfelelő szellőztetésen túl visszavezethető arra, hogy a kinti hőmérséklet hatására a belső üvegfelület is lehűl. Ha kinn 0 oC van, a lakásban pedig 20 oC, akkor Ug=2,8W/m2 hőszigetelő érték esetén 13 oC, Ug=1,0W/m2 hőszigetelő érték esetén azonban már 18-19 oC-os a belső üvegfelület hőmérséklete.

A háromrétegű üvegek (Ug=0,7W/m2) alkalmazásával az energia megtakarítás tovább fokozható!

   
 
   
Karbantartás

A nyílászáró állapotának, funkcionalitásának megőrzése érdekében fontos a rendszeres karbantartás.

  • A vasalat gondozása a mozgó elemek évente egyszeri olajozásából áll, ehhez a kereskedelmi forgalomban is használatos savmentes műszerolajat javasoljuk.
  • A műanyag felület külön karbantartást nem igényel, tisztításhoz javasolt langyos vizes, enyhén mosószeres lemosás. Tilos agresszív, a PVC-t oldó vagy duzzasztó hatású vegyszerek, illetve dörzshatású tisztítószerek, éles eszközök használata.
  • A tömítéseket évente egyszeri alkalommal, szilikon olajjal kezelni kell.
  • A hőszigetelő üveg ápolásra nem szorul, a tisztítás a szokásos tisztítószerekkel történhet, de kerüljük a karcoló eszközök, anyagok használatát.
bővebb irnformációért kérjük töltse le karbantartási útmutatónkat
 
   
Kiemelésgátlás

Kiemelés gátlás csappal

Minél több üvegfelület van egy házon, annál nagyobb az emberek aggodalma, ha az illetéktelen betolakodókra gondolnak. Azonban az aggodalom - tekintetbe véve a modern nyílászárókra vonatkozó biztonsági erőfeszítéseket - majdhogynem alaptalan. Erről gondoskodik a Roto NT vasalat esetében egy speciális gombafejes csap, ami a szárny kiemelését gátolja azáltal, hogy megerősíti az ablakszárny és az ablaktok közti csatlakozást.

 
   
Párásodás

Páralecsapódások az üvegezésen

 
A korszerű nyílászárókon, hőszigetelő üvegeken bekövetkező páralecsapódás (harmatvíz képződés, kondenzáció) soha nem a nyílászáró hibája, hanem az elégtelen szellőztetés következménye. A belső felületen a páralecsapódás feltételeit a belső és külső hőmérséklet, a belső levegő relatív nedvességtartalma és a nyílászáró hő átbocsátási tényezője határozzák meg.

A levegő bevezetését és elvezetését magába foglaló, minden helyiségre kiterjedő szellőztetés hiányában a normális életvitel (emberi kipárolgatás), valamint a vizes helyiségekben zajló közvetlen páratermelő tevékenység (főzés, mosogatás, zuhanyzás, ruhaszárítás, stb.) következtében a belső terekben termelődő és megnövekvő páratartalom a falfelületeken és a nyílászárókon csapódik le. A lecsapódás megjelenésének esélye nagyobb, ha az ablak mentén a levegő mozgását függöny, virágok, könyöklő akadályozzák, ha a fűtőtest elhelyezése célszerűtlen.

A páralecsapódás jelensége az ablakok esetében speciálisan jelentkezik - elsősorban a téli időszakban - mivel a helyiség levegője - a külső tér hőmérséklete által lehűtött - üvegfelület mentén hidegebb felülettel érintkezik, így ebben a vékony rétegben a levegő telítetté válhat, így ha az üvegfelület hőmérséklete a harmat-ponti hőmérsékletnél alacsonyabb, azon a vízgőz folyadék formájában kicsapódik. A páralecsapódás, mint jelenség a korszerű nyílászárók esetében sem szüntethető meg, ám fokozottan hőszigetelő üvegek beépítésével, a fűtőtestek célszerű elhelyezésével, redőnyök alkalmazásával, rendszeres szellőztetéssel a kicsapódás esélye jelentősen csökkenthető.
   
 
   
Szellőztetés

Aki helyesen szellőztet, alacsonyan tarthatja fűtésszámláját. Egy alapszabály: télen az állandó buktatást el kell kerülni!

A helytelen szellőztetés a leggyakoribb oka a magas és páratartalomnak, a nem átgondolt állandó buktatás pedig biztos út az energiapazarlás felé. A modern technikának köszönhetően a szellőztetés pofonegyszerűvé válik: a Roto NT többlépcsős résszellőző vasalata a többfokozatú kilincsállásokkal szabályozza a szellőzést. Télen csak résnyire kell az ablakot buktatni, hogy minél kevesebb meleget veszítsünk el. Nyáron a szárnyat nyugodtan ki lehet buktatni teljesen, hogy a szoba levegője kicserélődjön. Ügyeljünk tehát a helyes szellőztetésre. Az ablakot évszaktól függetlenül 5-10 percig teljesen hagyjuk nyitva (lökésszerű szellőztetés), emellett különösen hatékony a rövid ideig tartó keresztirányú szellőztetés (huzat). Ezáltal kevés energia megy veszendőbe, mert a helyiség levegőjéből vezetődik ki nagy mennyiség, a falak, mennyezetek és padlók alig hűlnek le.

 
   
Vasalat
Az átfogó kiegészítőknek köszönhetően a Roto NT vasalat család szinte minden igényt ki tud elégíteni. Legyen az speciális biztonsági követelmény vagy különleges működtetési kényelem, a magas fokon standardizált rendszer néhány egyszerűen beépíthető elemmel kiegészítve bármilyen elvárásnak megfelel.
Aki helyesen szellőztet, alacsonyan tarthatja fűtésszámláját. Egy alapszabály: télen az állandó buktatást el kell kerülni!

A szárnyrávezető segítségével a szárny mindig ugyanazon a szinten áll, megakadályozza ezzel a szárny kilincs felőli oldalának meglógását. Ezen felül megakadályozza az ablak véletlen hibás működtetését. Mindezek a vasalat állandó működési biztonságát szavatolják.

   
Aki helyesen szellőztet, alacsonyan tarthatja fűtésszámláját. Egy alapszabály: télen az állandó buktatást el kell kerülni!

A Roto NT újonnan kifejlesztett résszellőztetője egyetlen tokrészből áll, melyet utólag is bármikor felszerelhetünk. A szárnyalkatrészek munkaigényes cseréjére nincs szükség, a résszellőztetőt egyszerűen a sarokváltó záródarabja mellé kell szerelni.

   
Zárócsap változatok
   

Az E zárócsapnál a szorítóerő állítható. A P-nél szintén a szorítóerőt lehet állítani, ezen felül a gombafej nagyobb biztonságot nyújt. A V zárócsapnál nemcsak a magasság és a szorítóerő állítható, hanem multifunkcionális záró rendszerként különösen könnyen kezelhető.